Gambia

IMG-20191031-WA0002.jpg

Een goede vriendin van ons heeft in de loop van 2019 met haar terreinauto een monstertocht gemaakt. Zij heeft zich ingezet om enkele goede doelen projecten te ondersteunen. Gambia was haar doel en zij is ruim een jaar in voorbereiding geweest. Samen met haar dochter reisde zij via Frankrijk, Spanje, de oversteek naar Marokko, de Westelijke Sahara door Mauritanië en Senegal uiteindelijk in Gambia aangekomen. Tijdens haar voorbereidingen heb ik haar bijgestaan bij het gebruik maken van haar terrein auto. Dat hield in, veel met de auto het terrein in, de kneepjes en trucjes leren met haar Toyota Prado. Door mijn jaren lange ervaring met terrein auto’s, tijdens mijn werkzaam heden als reisleider in Marokko. Daarna heb ik ruim tien jaar als Sales manager in de terrein auto sector gewerkt. Met heel veel plezier heb ik deze ervaring overgebracht, ook op technisch vlak. Tijdens de reis onderhielden wij dagelijks contact via de app, mochten er problemen voorkomen kon ik de dames ondersteunen en met advies bijstaan. Nadat Miranda en haar dochter Deborah de reis volbracht hadden en Gambia bereikt hadden kon ik het niet nalaten om hen persoonlijk in Gambia te feliciteren met het volbrengen van deze monstertocht. Na mijn aankomst in Gambia is Deborah terug naar Nederland gevlogen, daarna hebben Miranda en ik een reis door Gambia gemaakt en enkele goede doelen projecten bezocht.

IMG-20191029-WA0019.jpg

Zo kwamen wij terecht bij Mariamakunda, een brandwonden Clinique in de binnenlanden van Gambia. Deze Clinique wordt begeleid door twee Nederlandse dames, zij werken met de geneeskrachtige Aloë Vera plant. Bij de Clinique is de plantage voor deze planten aangelegd en word dagelijks onderhouden. De bladeren van de Aloë Vera plant worden gebruikt bij het verzorgen van brandwonden, tevens worden in een laboratorium dat in de stad gevestigd is medicinale producten geproduceerd. Veel kinderen die soms zware brandwonden oplopen worden hier belangeloos behandeld. Doordat er nog veel op open vuur en vaak gewoon op de vloer gekookt wordt vallen er veel kinderen op spelende wijze in deze vuurtjes en lopen zeer ernstige brandwonden op. De brandwonden worden met gaas gedrenkt in parafine olie afgedekt met daarover de bladeren van de Aloë Vera plant. Als de plant minimaal vijf jaar oud is, komt er bij de gesneden bladeren een geneeskrachtige gel vrij. Samen zijn wij bij de behandeling van een volwassen patiënt aanwezig geweest, hij had zijn onderbeen ernstig verbrand aan het motorblok van zijn motorfiets. De werkwijze van dit genezingsproces geeft zeer goede resultaten en blijkt hoopvol. Er zijn ons foto’s getoond van kleine kinderen waarvan een groot gedeelte van het onderlichaam verbrand was, de fotoserie liet ons een prachtig genezingsproces zien.

IMG-20191029-WA0011.jpg
IMG-20191029-WA0003.jpg

Uiteraard kunnen wij deze foto’s niet plaatsen. Op de plantage en bij de Clinique wonen twee gezinnen met kinderen, de kinderen volgen dagelijks school en de moeders werken als verpleegkundigen in de Clinique. De mannen onderhouden, samen met vrouwen uit de omgeving de plantage. Tijdens ons verblijf op het terrein van de Clinique en de plantage is ons zeer duidelijk geworden, welk bijzonder werk hier wordt verricht. Dat er behoefte is aan veel verplegend materiaal, dat weliswaar door ons in Nederland verzameld wordt maar erg kostbaar is voor het transport naar Gambia. Deze plek heeft mijn hart gestolen en ik wil me graag voor dit project inzetten vanuit Nederland. Tijdens gesprekken met de dames die deze Clinique en plantage opzette, hebben wij begrepen dat er behoefte is aan een reguliere geldstroom. De transport kosten van de verzamelde materialen zijn erg hoog, daarbij komt dat veel materiaal voor de Clinique gewoon in Gambia aangeschaft kan worden. Voor redelijke prijzen en zonder hoge transportkosten. Daarom mijn idee om voor dit project geld in te zamelen door middel van diverse sponsor projecten.

De nachtelijke strandwandeling, rond de kop van schouwen, zoals besproken is onder het “kopje wandelingen” zien we als beste kans om een eerste sponsor wandeling te gaan organiseren. De wandeling is een fantastisch avontuur en goed te doen zelfs voor de iets grotere kinderen. De afstand van de wandeling is nog net geen twintig kilometer en bij aankomst in Westenschouwen ben je trots op jezelf. Momenteel ben ik nog in onderhandeling met strandpaviljoen “De Buurman” om in de ochtend eerder open te gaan voor een lekker ontbijt en de aankomst te vieren met een verdiend drankje. Twee Rotterdamse gitaristen, John de Troubadour en Marco Stoker zullen belangeloos voor de muzikale noot zorgen, gewoon voor de gezelligheid en de wandeling af te sluiten. Deelname aan wandeling komt neer op minimaal 25 Euro per persoon kinderen zonder zakgeld wandelen mee zonder inleg. Op deze manier proberen we een inzameling te realiseren. De wandeling zal halverwege het voorjaar gaan plaatsvinden en een weekend, van Zaterdag naar Zondag. Meer nieuws over deze sponsorwandeling volgt later op de Raddraaier site.

IMG-20191103-WA0034.jpg
IMG-20191103-WA0037.jpg
IMG-20191101-WA0032.jpg
IMG-20191030-WA0055.jpg
IMG-20191030-WA0059.jpg
2.jpg
IMG-20191030-WA0066.jpg
IMG-20191030-WA0074.jpg
IMG-20191030-WA0077.jpg
IMG-20191030-WA0078.jpg
IMG-20191030-WA0057.jpg

Het tweede idee wat bij mij opgekomen is, een fietstocht die ik persoonlijk ga uitvoeren. Dit wordt een stevige tocht! Via radio Rijnmond wil ik gaan proberen een lift te krijgen met een binnenvaartschip dat de Rijn op zal varen naar Basel. Als tegen prestatie wil ik aan boord tijdens de reis naar Basel voor het personeel gaan koken. Koken doe ik graag en zal er voor zorgen dat de scheepslui het aan niets te kort komt. Bij Basel aangekomen ga ik met mijn fiets van boord af, klaar voor de terug reis per fiets de Rijn af, terug naar Rotterdam. In overleg met radio Rijnmond hoop ik op een dagelijks telefonisch contact met de Rotterdamse zender over de voortgang van deze fietstocht. Voor mij zelf is dit een sportieve uitdaging, voor anderen de kans om deze fietstocht te sponsoren, alles voor het goede doel.Natuurlijk is voor een ieder vrij hoe je wil sponsoren, per dag of per kilometer. Help mij de Rijn afdalen op de fiets en steun het brandwonden centrum “Mariamakunda” in Gambia. Over deze fietstocht komt nog verdere informatie op de Raddraaier site of hopelijk via radio Rijnmond.