Een extra fiets

De afgelopen winter heb ik veel nagedacht over de fietstochten. Natuurlijk bevalt de Cube fantastisch en ik heb veel plezier van de fiets. Door het aluminium frame en de beltaandrijving is de fiets niet zo zwaar en trapt lekker weg. Toch sjouw ik in vier tassen ongeveer 38 kg bagage mee, op de bagagedrager boven het achterwiel het tentje en het lichte alu-stoeltje. Het stoeltje zet ik altijd als eerste op, daarna het tentje en dan het bedje klaarmaken voor de nacht.

Tijdens veel fietstochten van afgelopen zomer (2019) kom ik erachter dat de terugreis naar huis vaak geplaagd gaat met tegenwind. De Noordzee-route loopt door duingebied met veel hoog duin, wat dus veel klimmen betekent. Niet heel erg, maar ik moet toch rekening houden met de lichamelijke belasting. Daar ik niet wil terugvallen en weer aan de pijnstillers moet, pak ik met regelmaat de trein terug naar Bergen op Zoom, vandaar is het wel te doen of anders haalt Rianne mij op met de auto en de fietsendrager.

 

Een oplossing zou een fiets met trapondersteuning zijn, maar daar heb ik altijd veel kritiek op gehad.

Afgelopen maanden heb ik mezelf veel ingelezen wat betreft de techniek van fietsen met trapondersteuning, bedrijven en ontwikkelaars van dit product bezocht en veel voorlichting gehad. Uiteindelijk denk ik dat een Trikefiets wel interessant voor mij kan zijn. Twee voorwielen met een achterwiel en de ligfietshouding, het eerste probleem waar ik tegen aan loop zijn de fietstassen die ik niet allemaal op zo’n Trike mee kan nemen. Een fietsaanhanger zou dan een oplossing zijn, maar dan wordt het al gauw een heel circus, met zo’n vlaggetje! Daarbij zijn de prijzen van dit soort fietsen niet gering.

 

Een gewone doorsnee e-bike heeft een hoog truttigheidgehalte, de accu’s en motoren vind ik niet krachtig genoeg.

Er bestaan veel varianten: een voorwielmotor, een middenmotor of een motor op het achterwiel. Ook bij de aangeboden accu’s zit veel verschil, een goede diepteaccu is van belang, maar ook het geleverde vermogen. De oplaadtijd per accu is ook best belangrijk maar verschilt per accu en vermogen. Door mijn technische achtergrond, dwingt dit mij tot onderzoek maar door het grote aanbod blijf ik twijfelen. Er zijn nog maar weinig merken die een fiets kunnen leveren met een beltaandrijving, een gesloten versnellingsnaaf en trapondersteuning. En opnieuw duik ik maar weer in de aangevraagde documentatie om de verschillen te ontdekken.

Een bezoek aan de fiets- en wandelbeurs staat ook op mijn programma, daar heb ik al enkele afspraken gemaakt bij verschillende wandelorganisaties en fietsproducenten.

Het aantal fietsstands en toeleveranciers van allerhande accessoires is zeer uitgebreid en al snel zie je door de grote aantallen aangeboden noviteiten het bekende ‘bos' niet meer. Bij het bekijken van de trike-ligfietsen kom ik erachter dat je wel heel erg laag zit. Er blijft weinig overzicht en andere weggebruikers kijken over je heen, dat bevalt me niet en ik heb een hekel aan een vlaggenmast op mijn fiets. Doorschuifelen maar weer over de beurs en verder genieten.

Over twee hallen van het Jaarbeurs-complex is een heus fietsparcours aangelegd, met bruggetjes, bomen en geveltjes van gezellige huisjes. Het is er een drukte van jewelste: veel bezoekers testen graag een fiets uit. Gewone dagelijkse fietsen, maar natuurlijk ook bakfietsen, mountainbikes, tandems en erg veel e-bikes, alle soorten komen voorbij.

In een bocht van het parcours valt mijn oog op een stand met een groot bord waarop staat Rad Power Bikes! Dat komt mij bekend voor en ik neem er een kijkje. Bij de stand staat het hele aanbod van de fietsen en dat ziet er erg vet uit. Wat een fietsen denk ik en heb al direct een gesprek met een medewerker van Rad Power Bikes. Het betreft hier een zogenaamde ‘’Fatbike” met lekkere dikke wielen en een flinke accu op het frame. Op het achterwiel zie ik de motor zitten. Ook geen kleintje! Wat een brute fiets! Ik krijg al visioenen. De medewerker legt mij alle ins en outs uit over de fiets alsmede de technische achtergrond. Hij verteld over de krachtige motor, aangestuurd door een zware accu. Dan vraagt hij mij of ik het parcours wil uitproberen met de Fatbike. Nou, dat wil ik weleens proberen. De fiets heeft trapondersteuning dus je moet gewoon draaien met de beentjes, maar het gaat lekker soepel en je krijgt het idee dat de wind in de rug staat. Aan het crankstel zitten sensoren en die meten de omwentelingen en je trapkracht. De gemeten waarden geven de ondersteuning door aan de pedalen en ik moet zeggen, dat is geen straf voor een rugpatiënt. Twee rondjes mag ik over het parcours en ik stop weer bij de stand. 'Zo ...' zegt de medewerker. Nu een rondje op de RadRhino 750 watt.

 

Een 750 watt motor op het achterwiel en een extra sterke accu voor de ondersteuning, daar kan aardig wat bagage aanhangen, tegenwind zal minder bezwaarlijk zijn. De dikke banden geven de mogelijkheid om wat meer off road te gaan fietsen en bij flinke heuvels zal ik niet meer af moeten stappen. Weer twee rondjes over het parcours, de Rhino laat zich makkelijk besturen en geeft genoeglijke ondersteuning. Voor ik het weet sta ik alweer bij de stand met een bak koffie in mijn hand, er moet wel een kentekenplaatje op, vertelt de medewerker in verband met de ondersteuning tot 25 km per uur. Dit is een wel heel vette bike en hij overtreft al het door mij eerder onderzochte.

Inmiddels staat de fiets thuis en heb ik er de eerste testritjes op gemaakt. De Rad Bike zal mij veel extra plezier gaan geven. Ik kan  wat verder weg en meer heuvels en bergen aan, en off road, dat zit nou eenmaal in mijn bloed. Uiteraard zal ik de Cube gewoon blijven gebruiken want ook dat is een wereldfiets.

Ad.

 

 

 

Rad Power Bikes.eu    

P1000761.JPG
P1000758.JPG
IMG-20190724-WA0007 - kopie.jpg
P1000757.JPG